Συστημική οικογενειών

Συστημική Συμβουλευτική: από το παρελθόν για το μέλλον

Η οικογένεια καταγωγής μας είναι το μόνο από τα συστήματα στα οποία ανήκουμε που δεν επιλέγουμε. Ταυτόχρονα είναι και το σημαντικότερο, το πλέον καθοριστικό.

Κάθε οικογένεια έχει τη δική της ιστορία που χάνεται στα βάθη των γενεών. Μία ιστορία γεμάτη πληροφορίες, γεγονότα, αποφάσεις, συναισθήματα. Κάθε μέλος αυτής της γενεαλογικής ιστορίας έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του συνόλου, του οικογενειακού συστήματος.

Αυτό το πλούσιο παρελθόν μεταλαμπαδεύεται στον καθένα μας με τη γέννησή του. Στη διάρκεια της ζωής μας καλούμαστε να το διαχειριστούμε και να το εξελίξουμε, βασιζόμενοι στις επιθυμίες και στη θέλησή μας.

Από την οικογενειακή μας ιστορία κληρονομούμε πολύ περισσότερα από όσα νομίζουμε και όσα μπορούμε σε φυσιολογικές συνθήκες να θυμηθούμε. Στο ασυνείδητό μας ωστόσο, υπάρχει ένας αστείρευτος όγκος πληροφοριών και «οδηγιών» που καθορίζει τη ζωή μας σιωπηλά και αόρατα. Έτσι, ζούμε προσπαθώντας να διορθώσουμε και να ισορροπήσουμε σημαντικές παραλείψεις ή λανθασμένες παρεμβάσεις που δεν κατάφεραν οι πρόγονοί μας να διαχειριστούν.

Το οικογενειακό μας σύστημα ζητά διακαώς ισορροπία. Όταν τη χάνει, κάποιο ή κάποια από τα μέλη του υποφέρουν, χωρίς απαραίτητα προφανή λόγο. Απλά επαναλαμβάνουν προβληματικά μοτίβα ζωής, που εκδηλώνονται στους τομείς της εργασίας, των σχέσεων με τους άλλους, της συντροφικότητας, της υγείας, …

Πολλά επομένως από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ανάγονται σε συστημικές εμπλοκές.

Η Συστημική εντοπίζει αυτές τις εμπλοκές. Εκεί, κρύβεται και το κλειδί της λύσης τους. Αποκτούμε έτσι τη δυνατότητα να «διορθώσουμε» το παρελθόν. Να «σκηνοθετήσουμε» εκ νέου τα περιστατικά της οικογενειακής μας ιστορίας που σημαδεύουν αρνητικά τη ζωή μας. Με τον τρόπο αυτό, ελευθερωνόμαστε από τα «οικογενειακά βάρη» και δημιουργούμε χώρο για να φιλοξενήσουμε την αγάπη και τη δύναμη που προσφέρουν οι πρόγονοί μας. Με αυτά τα εφόδια η ζωή μας είναι στα χέρια μας.

Για περισσότερες πληροφορίες, η Γεωργία Σωτηροπούλου και ο Παύλος Βουζουλίδης είναι στη διάθεσή σας.


Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: