Συστημική επιχειρήσεων

Συστημική Συμβουλευτική: και του ύψους και του βάθους

Η καθημερινή μας εργασία είναι προορισμένη για να είναι παραγωγική και απολαυστική. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα έτσι. Συχνά, αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην επικοινωνία μας με συνεργάτες και διαρκή εμπόδια στις καθημερινές διαδικασίες. Έτσι καταλήγουμε να νοιώθουμε ότι καταβάλουμε δυσανάλογο κόπο συγκριτικά με το αποτέλεσμα: προϊόντα και υπηρεσίες που δεν «περπατάνε», πελάτες που δεν αγοράζουν, συνάδελφοι που δυσανασχετούν, υφιστάμενοι που δε μας εμπιστεύονται. Συνέπεια αυτών των συνθηκών είναι η επιχείρηση να μετατρέπεται από χώρο έμπνευσης και δημιουργικότητας σε χώρο γκρίνιας και απογοήτευσης.

Τι συμβαίνει πραγματικά σε αυτές τις περιπτώσεις; Ποιες κρυφές δυναμικές μπλοκάρουν τη ροή των αποφάσεων και της ανάπτυξης; Γιατί ενώ νοιώθουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, τα προβλήματα παραμένουν ενεργά;

Η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλά και η λύση αυτών των εμπλοκών είναι υπαρκτή, όχι όμως ορατή «δια γυμνού οφθαλμού». Υπάρχει ωστόσο μία πρωτοποριακή προσέγγιση, που διαθέτει τη ικανότητα να διεισδύσει στην βαθύτερη αιτία των προβλημάτων και να εντοπίσει τις λύσεις τους. Πρόκειται για τη Συστημική προσέγγιση.

Σύμφωνα με τη Συστημική, κάθε σύστημα, όπως λ.χ. μία επιχείρηση, αναπτύσσεται οριζόντια, δηλαδή από τα τμήματα και τις λειτουργίες της επιχείρησης στο παρόν, αλλά και κάθετα, δηλαδή από τη διαδρομή που διένυσε από την ίδρυσή της μέχρι τώρα. Πάνω σε αυτούς τους δύο άξονες καταγράφονται τα στιγμιότυπα της επιχείρησης. Κάποια από αυτά τα στιγμιότυπα ήταν αρκετά σημαντικά ώστε να αφήσουν αποτυπώματα στο DNA της επιχείρησης, θετικά ή/και αρνητικά.

Τα αρνητικά αποτυπώματα, ή αλλιώς συστημικές εμπλοκές, γίνονται ορατά μόνο μέσω των επιφανειακών συμπτωμάτων, όπως τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν στην εισαγωγή: χαμηλή παραγωγικότητα, αδυναμία επίτευξης στόχων κ.ο.κ.

Σήμερα πια, αξιοποιώντας τη Συστημική, μπορούμε να ακολουθήσουμε όλη τη διαδρομή από το σύμπτωμα στο αποτύπωμα φτάνοντας μέχρι το στιγμιότυπο. Εκεί, σε αυτό το βάθος, διορθώνουμε και αναπρογραμματίζουμε τις συνθήκες που δημιουργούν τα προβλήματα. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τον επιχειρηματία ή τον επικεφαλής της ομάδας, θέτουμε σε λειτουργία τις νέες λύσεις.

Η Συστημική λειτουργεί αποτελεσματικά, όχι μόνο στο βάθος, αλλά και στην επιφάνεια. Σε ζητήματα, απλά και πρακτικά, όπως διλήμματα ή αποφάσεις τρεχουσών αναγκών, προσδιορισμό στόχων, πρόβλεψη εμποδίων κ.λπ.

Για περισσότερες πληροφορίες, o Παύλος Βουζουλίδης και η Γεωργία Σωτηροπούλου είναι στη διάθεσή σας.

Advertisements

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: